A kényelmes vásárlás és az igényeinek leginkább megfelelő termékek ajánlása érdekében kérjük, fogadja el az ehhez szükséges cookie-kat a "Elfogadom" gombra kattintással. Jóváhagyása esetén többek közt meg tudjuk őrizni beállításait és preferenciáit, illetve az Ön által megtekintett oldalakat, amely jobb vásárlási élményt nyújt majd Önnek. 

Választását később bármikor módosíthatja. 

Az adatfeldolgozással és partnereinkkel kapcsolatos további információkról itt olvashat bővebben:

Adatkezelési tájékoztató

Hogyan válasszak lazúrfestéket? Segítünk a döntésben!

Hogyan válasszak lazúrfestéket? Segítünk a döntésben!

Mielőtt nekiállnánk a fából készült bútorok és egyéb szerkezeti elemek festésének, nagyon fontos, hogy eldöntsük melyik alapanyaggal fogunk dolgozni. Ilyenkor gyakran felmerül a kérdés, hogy “hogyan válasszak lazúrfestéket”? 

A lazúrfestékek remek megoldást kínálnak a fa festésére. Egyrészt sokkal esztétikusabb megjelenést kölcsönöznek neki, másrészt pedig megfelelő védelmet is nyújtanak számára, emiatt tehát nagyon népszerű, széles körben alkalmazott festékekről van szó. A fejtörést általában az okozza, hogy a lazúrfestékeknek többféle típusa is létezik. 

Mi az a lazúrfesték?

Mint, ahogy azt már említettük, a lazúrfesték egy nagy népszerűségnek örvendő alapanyag, amit fafelületeken, például bútorokon, kerítéseken, padlózatokon, lépcsőkön és egyéb szerkezeti elemeken használnak. 

Különlegessége abból ered, hogy rákenve a felületre nem fedi be teljesen azt, ennek köszönhetően pedig látható marad a fa természetes erezete. Ez még abban az esetben is így van, ha nem áttetsző, hanem színezett változatokat használunk. 

Lazúrfestéket nemcsak esztétikai okokból érdemes használni, hanem azért is, hogy kellő védelmet biztosítsunk a fának, ami azután is “élő anyag” marad, hogy feldolgozásra kerül, és bútor, kerítés vagy padló készül belőle. Különösen kültéren kell megóvni, ott ugyanis a csapadék, az erős UV-sugárzás, az algásodás, sőt, még a farágó bogarak is veszélyt jelentenek rá. 

Hogyan válasszak lazúrfestéket? 

Ahhoz, hogy ki tudd választani a megfelelő típust, először is tudnod kell, hogy mik közül választhatsz, és azok milyen jellemzőkkel bírnak:

Vizes bázisú lazúrfestékek: ezekben a termékekben víz a hordozóanyag, ennélfogva nincs kellemetlen szaguk, és környezetbarát alternatívát jelentenek a vegyianyag-mentesség miatt. Jellemzően beltéri használatra ideálisak.

Oldószeres lazúrfestékek: jellemzőjük, hogy valamilyen oldószer (pl. alkohol) biztosítja a hordozóanyagot, ami miatt erőteljes szagot árasztanak és nem feltétlenül a legkörnyezettudatosabb megoldást kínálják. Cserébe viszont az oldószeres lazúrfestékek nagyon tartós, ellenálló bevonattal látják el a fát, ami így kültéren is védve lesz a külső hatásokkal szemben. Beltéri használat esetén oda kell figyelni a megfelelő szellőzésre a szag miatt.

Vékonylazúrok: ezek a termékek vékony, rugalmas réteget képeznek a fán, így remekül használhatók a nem mérettartó szerkezeteken. Átlátszóbb végeredmény érhető el általuk, ugyanis csak minimális fedést biztosítanak. Elsősorban beltéri használatra ajánlottak, de vannak olyanok, melyek kültéren is alkalmazhatóak - ilyen például a Factor 2in1 vékonylazúr.

Vastaglazúrok: a vékonylazúrokkal szemben vastag, erős, nagy ellenállóképességű bevonatot képeznek a fán, emiatt tökéletes megoldást kínálnak a mérettartó szerkezetek védelmére. Magasabb a fedőképességük, így a fa erezete, természetes szépsége kevésbé tűnik ki alattuk. Ezek a termékek - ilyen például a Sadolin Extra vastaglazúr is - kültéren is remekül alkalmazhatók.

Matt/selyemfényű/magasfényű lazúrok: a fényesség tekintetében is többféle típus áll a rendelkezésre. A matt fajták nem adnak fényességet a felületnek, a selyemfényűek közepes, a magasfényűek pedig nagymértékű fényességet biztosítanak. 

Szerezd be nálunk a megfelelő terméket!

Bízunk benne, hogy most, miután kicsit jobban is megismerkedtél a különböző fajtájú lazúrfestékek sajátosságaival, sokkal egyszerűbben ki tudod választani azt, amelyikre szükséged van - a kínálatunkban megtalálod szinte az összes típust.