Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mit érdemes tudni a diszperziós falfesték jellemzőiről?

Mit érdemes tudni a diszperziós falfesték jellemzőiről?

Ha bármikor úgy döntesz, hogy átfested az otthonod falait, akkor a diszperziós falfesték remek szolgálatot tesz. Ilyenkor nem árt néhány dologra odafigyelni annak érdekében, hogy a lehető legjobb végeredményt érhesd el. Mindenekelőtt arra, hogy milyen alapanyagokkal fogsz dolgozni. 

A falfestékek nagyon sokfélék lehetnek attól függően, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkeznek. Ahhoz, hogy megfelelő döntést tudj hozni, nem árt tisztában lenned a fontos tudnivalókkal. Például azzal, hogy melyiknek mi az előnye, mikor és hol érdemes használni őket. 

A diszperziós falfestékek igen kedvelt alapanyagok, mert rengeteg előnnyel tudnak szolgálni. Ez még abban az esetben is így van, ha semleges színekre szeretnénk festeni a falakat. Többek között ugyanis a fehér falfestékek között is megtalálhatók.

Ezt az írásunkat azért készítettük, hogy jobban is megismerhesd ezeket az alapanyagokat. Először is arról fogunk mesélni, hogy mi is az a diszperziós falfesték, és hogyan tudod használni. Végül pedig kitérünk arra is, hogy mit kell tudnod a tárolásukról. 

Mi az a diszperziós falfesték?

Maga a “diszperziós” kifejezés egy több fázisú rendszert jelent, vagyis az ezzel a névvel illetett festékek több komponensből állnak. Egészen pontosan kettőből, az egyik a víz, a másik pedig egy úgynevezett eloszló anyag. 

Ez általában valamilyen műanyag részecske szokott lenni, például vinyl, akrilát, latex vagy sztirol. Mivel ezek az anyagok nem teljesen egyformák, ezért a festékek tulajdonságai változhatnak aszerint, hogy melyik kerül beléjük. Többek között ezekre a festékekre is ki vannak alakítva szabványok. Csak azokat lehet diszperziósnak minősíteni, amik megfelelnek az ezekben szereplő feltételeknek.

A Polifarbe Inntaler beltéri diszperziós falfesték remek választás, ha egy matt fehér bevonatot szeretnél létrehozni a falakon. Rendkívül tartós és esztétikus eredményt érhetsz el vele és további előnye, hogy kiváló légáteresztő képességéből kifolyólag hagyja “lélegezni” a falat. 

Hol és hogyan tudod használni?

A diszperziós festékek nagyon sokoldalúan használhatók, ami azt jelenti, hogy szinte bárhol hasznukat veheted. Maga a munka is könnyű, ecsettel, illetve hengerrel is dolgozhatsz, de akár szórással is fel tudod vinni őket a falra. Ez csak azon múlik, hogy számodra melyik a legkényelmesebb megoldás.

Mit kell tudni a tárolásáról?

Mint más festékekre, a diszperziós változatokra is igaz, hogy csak annyit érdemes kikeverned belőlük, amennyit biztosan felhasználsz. A maradékot ugyanis később nem fogod tudni már alkalmazni. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne vásárolhatnál belőle nagyobb mennyiséget.

Bontatlan csomagolásban a gyártástól számított 24 hónapig megőrzi a minőségét. A gyártási időpont minden esetben fel van tüntetve a terméken, jellemzően a doboz alján. Tárolni csak az eredeti csomagolásban tudod +5 és + 25 Celsius fok között.

Mivel a fagyra nagyon érzékenyen reagál, ezért mindenképp beltéren találj neki helyet! Nem feltétlenül kell bevinned a lakásba, a műhely, a garázs vagy egy kis fészer is tökéletes tárolási helyszín lehet. A lényeg, hogy ne legyen 0 fok alatti hőmérsékleten.

Ugye milyen nagyszerű alapanyag a diszperziós falfesték? Bármelyik helyiséget is szeretnéd kifesteni, szép és tartós végeredményt tudsz elérni vele. Mindamellett természetesen, hogy maga a festés folyamata gyors és kényelmes lesz, ami szintén fontos pozitívum. Nálunk be tudod szerezni ugyanúgy, ahogy sok más alapanyagot és munkaeszközt is, ami a profi falfestéshez szükséges.