A kényelmes vásárlás és az igényeinek leginkább megfelelő termékek ajánlása érdekében kérjük, fogadja el az ehhez szükséges cookie-kat a "Elfogadom" gombra kattintással. Jóváhagyása esetén többek közt meg tudjuk őrizni beállításait és preferenciáit, illetve az Ön által megtekintett oldalakat, amely jobb vásárlási élményt nyújt majd Önnek. 

Választását később bármikor módosíthatja. 

Az adatfeldolgozással és partnereinkkel kapcsolatos további információkról itt olvashat bővebben:

Adatkezelési tájékoztató

Minden, amit a lazúr átfestése kapcsán tudni érdemes

Minden, amit a lazúr átfestése kapcsán tudni érdemes

A közelgő tavasz, az egyre hosszabbodó nappalok és az egyre melegedő időjárás mindenkit kicsalogat a kertbe. Ilyenkor vetünk számot azzal, hogy az őszi-téli időszak milyen károkat okozott akár a kertünkben, akár a kerti fészerben vagy éppen a kerítésünkben. Egy biztos: a lazúr átfestése a tavasz egy pontján bizonyosan szerepelni fog a teendőink között.

Hogy hogyan és miért, azt fogjuk a mai blogbejegyzésünkben körbejárni, illetve kitérünk arra is, hogy milyen lépéseket kell betartani ahhoz, hogy tartós és szép legyen a munkánk eredménye.

A lazúr átfestése nem nagy ördöngösség

Viszonylag könnyű dolgunk van akkor, amikor először szeretnénk lefesteni valamilyen faanyagot, kültér esetében például a kerítést. Ilyenkor a kínálatunkban kapható fára való lazúrfestékek közül kell kiválasztani a legideálisabbat, be kell szerezni még néhány kelléket, és máris indulhat a nagy festési projekt.

Persze még itt sem mindegy, hogy melyik fajtát választjuk, ebben a döntésben nyújt valódi támogatást korábbi blogbejegyzésünk, amelyben arról van szó, hogy hogyan válasszunk lazúrfestéket. Nem egyszerű a választás, hiszen van külön kül- és beltéri festék, ahogy vékony- és vastaglazúr mellett is letehetjük a voksunkat, hogy a színek témakörét már ne is firtassuk.

Ám egy kicsit más a helyzet akkor, ha már a meglévő lazúrréteget szeretnénk átfesteni. Ez ugyebár időről időre indokolt is lehet: világos színek esetében gyakrabban, akár 2-3 évente is szükség lehet rá, míg a sötétebb változatoknál elégséges az ennél rikábban megvalósuló átfestés.

De nézzük csak meg, hogy pontosan mik is a lépések!

Hogyan fessük át a lazúrt?

Elsőként fel kell tenni magunknak a kérdést: akarunk-e hosszú napokat, sőt, akár heteket vesződni azzal, hogy teljes egészében lecsiszoljuk a régi réteget. Az emberek döntő többsége inkább amellett teszi le a voksát, hogy csak a sérült részeket távolítja el, egyébiránt fent hagyja az elkopott, megfakult előző réteget. Ez utóbbi esetet vesszük most alapul.

Azzal kell kezdeni, hogy megérdesítjük a felületet, megtisztítjuk azokat a részeket, amelyeket festeni szeretnénk, valamint az esetleges hibákat is megpróbáljuk a megfelelő módon kijavítani fatapasz segítségével.
Ezután következik a festés, amelynek első rétegéhez érdemes tapadásfokozót is bevetni, hogy biztosan a helyén maradjon az új festékréteg. 
A tartós eredmény érdekében nem szabad megfeledkezni a felületzárásról sem. 

Ha ezeket a lépéseket végigjárjuk, nagy meglepetés nem érhet majd minket. Ugyanakkor azt azért fontosnak tartjuk kiemelni, hogy ennél a módszernél a fa erezetének nagy valószínűséggel búcsút inthetünk.

Ahhoz, hogy ne kelljen ezt a műveletet 1-2 év múlva újra lejátszani, mindenképpen tanácsos speciális festéket vásárolni. Erre való többek között a különleges tejfesték, amely elfed minden hibát, és tovább is tart 2-3 évnél.

Megéri odafigyelni!

Összességében elmondható, hogy igencsak megéri odafigyelni arra, hogy milyen is a kerítésünk. Az időjárás nem bánik kesztyűs kézzel vele, éppen ezért ha lehet, mi magunk bánjunk vele finoman! Ebben benne foglaltatik az is, hogy amennyiben felmerül az igény, akkor át is festjük.

Ha nem tudod, hogy melyik festékkel minek érdemes nekilátni, akkor sincs minden veszve: kérdezd meg webáruházunk szakembereit, és ők készséggel segíteni fognak az ideális festék kiválasztásában!